Wing Chun nedir?

Wing Chun Çince de kelime anlamı güzel bahar anlamına gelir.Wing Tzun bir savaş sanatıdır.Kesinlikle müsabakası olamaz.Çünkü kuralsızdır.Müsabık olan sporlar yaş kategorisi ve kilolar arası belli başlı hayati önem taşıyan bölgelere vuruş yasakları getirerek puanlama sistemi vardır. Bu tür müsabaka kuralları Wing Chun sistemine aykırıdır.Bu yasaklar uygulandığında ise kesinlikle Wing Tzun uygulayamassınız.

İLKELERİ VE PRENSİPLERİ:

Wing Chun sistemi tamamen tüm tarihteki 5 Kungfu ustaların  tekniklerinide içinde barındıran,tamamen gösterişli hareketlerden uzak amaca yönelik refleksleri ile his ve açıları kullanılır. Saldıraya salıdırı ile agresif bir şekilde etkisiz hale getirerek kendini savunmasıdır.

Wing Chun tekniğini ana başlıklar olarak 4 Prensip,5 Mesafe ve 5 Boyut olarak uygulamalar üzerinde işlenir.

4 PİRENSİP:

Wing chun temel yapıtaşı diye adlandırdığımız olmazsa olmazlardan dört ana prensibi var.

1:Yol boşsa ilerle; Saldırı yapan kişi ile arandaki mesafe kavramı eğer tekme yada mahrem alanı mesafesindeyse,saldırıya karşı eş zamanlamayı kullanarak ileriye doğru harekete geçmek.

2:Temas kur yapışık kal; Rakip ile mücadele halindeyken ayaklar yada eller ile kontağı koparmadan müdahale etmek.

3:Güce karşı durma; Rakibin senden güçlüyse ona yolver onun gücünü kullan.

4:Takip et;  Saldırganın hareket manevrasının yönüne göre sizin rakibinizi fırsat vermeden odaklanma durumu. Rakip çekilirse takip et.

5 MESAFE:

İlk 5 mesafe (Tekme,yumruk,dirsek,omuz,yerde)mücadele olarak adlandırdığımız saldıran kişiyle aranızdaki mesafenizin mücadelenin nerede başlayabilceği mücadele halindeyken saldırganın konumu.

1:Ayak Mesafesi:İsan vücut anatomisinde en uzun uzvu ayaklarıdır.Bu anlamda ilk mücadele başlangıcında eğer saldırgan ile arasındaki mesafe tekme ile saldıracak kadarsa Wing Cun da tekme tekniklerini uygulayarak kendini savunabilir. 

2.El Mesafesi:Anatomide yine incelendiğinde ayaklardan sonra eller yani kol uzunluğu mesafesi;ilk saldırı kol uzunluğu mesafesinde başlıyorsa wing chun’daki form uygulamalarında öğrettiğimiz el teknikleri ile kendinizi savunabilirsiniz.

3.Diz ve dirsek Mesafesi:Vücut Anatomisinde kollardan sonra ayaklardaki dizlerimizi, kolda ise dirsek mesafesinde mücadele edebilme.Bu alan tabiki mahrem alan dediğimiz üçgen hattımızın iç bölgesinde mücadele edebilme,gelen dirsek diz ve kafa atma gibi ataklara karşı savunabilmede Wing Chun da etkin olarak dönüşler ile diz ve dirsekleri kullanarak etkin birşekilde kendini koruyabilmesi.

4.Tutma atma boğuşma (GRAPLİNG) bu mesafeye mesafesizlik olarak adlandırdığımız alanda dönüşler ,denge eklemlerini kullanarak mücadele edebilme.

5.Yerde Mücadele:Her hangi bir mücadele anında dengemizi kaybederek yere düştüğünüzde yerde de ilk belirttiğimiz 3 Mesafeyi de Wing Tzun da uygulayabilmenizdir ve biran önce yerden kalkabilmektir.

5 BOYUT:

Öncelikle Wing Chun daki el teknikleri açıları gelen atakları hayati noktalarımız olan kafatası ile kasıklara olan bölgeleri koruyarak etkili biçimde kullanabilmemiz için hayati önem taşıyan organlarımız arasında dikey ve yatay çizgi çizerek ölçü alındığında vücudun merkez noktayı bulmuş olursunuz.Merkez noktadan rakibineze saldırı hattın en kısa zamanda yapabilmemiz için düz bir çizgi derinliğini olşturarak ellerimizin konumunu biri önde diğer elimizinde geride olmasıyla üçgen bir koruma kalkanı oluşturmuş oluyoruz.

Wing Chunda gelen saldırıları el teknikleri, eş zamanla hem savunma hemde saldırıyı yaparken bazı matematik hesaplar devreye giriyor.Peki bunlar neler?

1.Boyut, Yükseklik;

Ellerin konumu gerideki elimizin (vu sao) koruyan elin parmak uçlarından dirseğe kadar olan boyut, yükseklik ölçü hesaplamasadır.

Ayrıca saldırganın boyu uzun yada kısa ise ellerinizin konumu saldırganın yüzüne doğru yukarı yada aşağı doğru hareket ettirerek konumlandırmanız gerek.Böylelikle saldırganın atakları aşağı yada yukarı hayatı bölgelrenize yaptığı ataklara cevap verebilmenizi sağlar.

2.Boyut,Genişlik;

Genişlik ise enine olan mesafe olup iki dirseğimizin birbir ile olan mesafe ölçüsüdür. Gelen ataklar dairesel biçimde ellerimizin ona göre eş zamanla karşılamasıdır.

3. Boyut, Derinlik;

Öndeki konumlandırdığımız elimizin parmak ucundan vücudumuzun merkezine doğru olan ölçümü düz çizgi hat boyu derinlik boyutudur.Herhangi gelen atağa karşı ileriye hareket ederek mücadele etmenizi sağlar.

4. Boyut, Zamanlama;

Wing  Chun da gelen atakları Yükseklik,genişlik ve derinlik. boyutu ile harekete geçerken erken yada geç kalmamak şartı ile saldırıya saldırı olarak aynı anda çıkış zamanlama boyutunu uygulayarak kendinizi koruyabiliyor oluyoruz.

5.Boyut,Olasılık;

Olasılık,karşıdan gelen  saldırının ne zaman  yukarı yada aşağı atakları bilemediğimiz andır. O yüzden hayati organları eş zaman ile merkez noktamızdan, yazımızda da belirtmiş oluduğumuz 4. Boyutları doğrultusunda atakları sorunsuz bir şekilde karşılamış oluyoruz.

Wing Chun da kısaca devreye giren 4.5.5 kuralları olmassa olmazlardır.Mükemmel Wing Chun ustası olmak için çokça tekrar etmek gerek.

Yazı: Dai-Si-hing Aşkın Altan