Dövüş sporu ile Savaş sanatının arasındaki farlılıklar nedir? Öncelikle şunu belirtmek isterimki İnsanımızda şunu gördüm, dövüş sporu ile dövüş sanatı arasındaki farkı malesef bilmiyoruz.Ayrıca bazı müsabık kesimler tarafından Wing Chun Savaş Sanatı ile ilgili olumsuz yorumlar ve eleştiriler yapmaktadırlar.Bu eleştiriler genelde;Wing Chun da müsabaka neden yapmıyorsunuz yada zincir yumruk işe yaramaz gibi bune benzer bilinçsiz yorumlarla karşılaşıyorum elbette.Benim burda Wing Chun da Müsabaka neden yapmıyoruz? ile alakalı basitçe küçük bir analiz yaparak Dövüş sporu ve Savaş sanatının arasındaki farkı açıklamaya çalışayım. Bilirsiniz ki spor’un müsabakası olur. Müsabakası olan şeyin kuralları olur. Üstelik müsabaka aynı zamanda da bir gösteridir. İnsanlar izler, eğlenir, sporcular ise birbirleri Yaş,boy ve kilo bazında sporcunun sağlığı ve güvenliği açısından bazı kurallar uygun şekilde yarışırlar. Tam olarak bu noktada dövüş sporu ile dövüş sanatının ayrımı ortaya çıkar.
Savaş sanatlarının ise kuralları yoktur. Çünkü müsabakası olmaz.Dışarda sokakta kural olmaz.Birsinin size öldürmek maksadıyla saldırması meşru müdafa kanunları çerçevesinde kendinizin hayatta kalabilmeniz anlamında koruyabilmeyi öğrenmelisiniz. Savaş Sanatı,Hayatta kalabilme adına tarihte gerçekleşmiş birçok savaşlar olmuş, savaşlarda yakın muharebede ölmemek için kendini nasıl savunabilmesi için geliştirilmiş kendine özgün sistemleştirilmiş ilme dayalı teknikler silsilesidir.Birçok Uzak doğu sporları zaten bir savaş sanatıdır.Ayrıca Savaş sanatları genelde bir geleneğe dayalıdır.Birde Ülke kendine özgün yaşam biçimi ve koşullarına ait felsefesi bir yorumu vardır.Savaş Sanatlarında Müsabık olma olayı yıllar ilerledikçe bu kültürlerini bütün dünyaya tanıtmak taşımak adına dernek federasyonlar kurularak günümüze kadar devam etmektedir.Müsabık olmananın ülke yararına iyi tarafları da var, hem kültürel tanıtımı açısından hemde yararlı iyi insanlar yetiştirilmesinde güzel yanları da var. Fakat müsabık sporun dezavantajlarıda var.İnsan anatomisinde herhangi bir darbe sonucu sakatlanma riski olan hassas bölgeler var. Dövüş sporcuları bu hasas bölegelere sporcunun sağlığı ve sakatlanması korunması açısından,antrenmanlarda çalışılmadığı gibi müsabakalarda kural dışı sayıldığından dolayı,buraların savunmasını ve kaçırmalarını da yoğunluklu çalışmazlar. Pratik az olunca refleks olması gerektiği gibi çıkmayabilir.Bu yüzden buşekilde kendini yetiştirdiği için dışarda kendilerini koruyabilmesi zor olur.
Wing Chun (Wing Tzun) ise bir Çin Savaş Sanatlarından sadece birtanesidir. İlim üzerine bilmsel yöntemlerle ortaya konulmuş bir savaş sanatıdır.His ve açılara göre reflekse dayalı Taoizim felsefi ile özleşen Her yaş ve her kiloda sakatlanma riski az olan savaş sanatıdır.Bazı Avrupa ülkelerinde Wing Chun ile alakalı kurulmuş fedarsyonlar bulunmakta ve wing chun müsabakalarında yapıldığını biliyorum. Kısıtlı kurallar çerçevesinde yapıldığı için Birçok Wing Chun müsabaka videolarınıda izlediğim kadarıyla.Malesef Wing Chun kendi özünden uzaklaşmış oluyor. Peki ozaman akla şöyle bir soru gelebilir! Dövüş sanatlarının kuralları yoktur. Çünkü müsabakası olmaz.Deniliyor! Wing Chun tekniklerini gerçek saldırılara karşı tercübe edinmeden nasıl hayatta kalınabilir?Bunu nasıl bir metod uyguluyorsunuz? Dilerseniz Bu sorunun cevabını Ayrı bir Wing Tzun da Sparring Antremanlarının Önemi!! adlı yazımı okuyabilirsiniz.TIKLA
Yazı:Dai Sihing Aşkın Altan